Spreken wij in Sint-Catharinadal over het Kunstatelier dan wordt in een adem met de restauratie van antieke boeken en kalligrafisch werk ook de leerbewerking genoemd. Leerbewerking vormt de basis voor het kunnen restaureren van de banden van oude boeken.

Het was een opmerkelijk toeval, dat in de gemeenschap een zuster aanwezig was, die reeds in haar jeugd voor haar intrede een opleiding had gevolgd voor het versieren en bewerken van verschillende leersoorten. En wat eens hobby was, werd onderdeel van kostwinning in de gemeenschap.

Het paste allemaal in elkaar, De kennis van leersoorten, het bewerken ervan, het weten waar zwakke plekken in een huid te voorschijn kunnen komen, het was een nuttige wetenschap, waarover samen gesproken kon worden, maar vooral ook waar gebruik van gemaakt kon worden voor de opdrachten.

Mooi kalfsleer wordt zo versierd met handmatig gegrifte versieringen, maar kan ook met goed gecombineerde stempels rijk versierd worden.

Zo werd en wordt deze mogelijkheid toegepast voor boekomslagen, schrijfmappen en voor gastenboeken bedoeld voor Koninklijke gasten en hoogwaardigheidsbekleders in alle soorten en maten. De kleinere voorwerpen zijn geschenkjes die een eigenheid kunnen hebben, vaak aangepast aan de betreffende personen.